Op voorhand lijken 6 maanden wonen en werken in Italië altijd best een lange tijd. In de praktijk vliegt het echter voorbij. Zelfs als je een seizoen hebt wat iets minder is bevallen als de voorgaande jaren. Waar ik dit jaar ben achter gekomen is dat het ontzettend belangrijk is om voor je eigen kwaliteit te kunnen staan. Hoe ga je met gasten om? Wat kun je ze bieden? en hoe vinden we een oplossing als er een probleem ontstaat? Als je in een team werkt dan zal je als team moeten opereren en niet als eenling het voortouw nemen en je eigen zin doordrammen. Zeker als je het niet altijd eens bent met de koers die er wordt gevaren is het lastig om vast te houden aan het groepsplan. In het belang van de camping heb ik dit gedurende het seizoen wel gedaan. Uiteraard had ik liever voor mijn ‘eigen kwaliteit’ gestaan maar dit kan helaas niet altijd. Gelukkig heb ik, nu het seizoen is afgesloten vol op de ruimte om dit juist wel te doen en daar ga ik dan ook gebruik van maken.

De Fietsen

Na een iet wat stroeve start hebben de E-mountainbikes weer lekker wat kilometers gemaakt. Het leuke van dit jaar was dat er verschillende niveaus met me op pad zijn geweest. Voor die verschillende niveaus waren er verschillende routes in de omgeving uitgezet. Uitdagende routes met veel technische aspecten maar zeker ook de routes met de panorama uitzichten. Voor iedereen genoeg te beleven dus en dat kreeg ik ook terug vanuit mijn gasten. Verschillende soorten tours was vorig jaar al 1 van mijn doelen maar je zag dit jaar pas dat de deelnemers hier echt enthousiast over waren.

Buiten de dag tours zijn er ook verschillende clubjes langs geweest voor de mountainbike reis. Jill en Miriam, Hanny en de uiteraard de mannen uit Texel hebben genoten van een mid-week heerlijk eten,  lekker fietsen en genieten van alles wat Italië te bieden heeft.  Wat deze reis zo uniek maakt is de combinatie van het fietsen en dat er interactief voor je wordt gekookt. Dus niet alleen het bordje wat voor je neus wordt neergezet, nee je gaat zelf aan de slag met een Italiaanse kookworkshop. Hoe maak je Limoncello, hoe maak je perfecte Italiaanse pasta of de verschillen tussen de Italiaanse versie van de Bolognese (Ragu) saus en die we in Nederland maken.  Op deze manier ontstaat er een leuke groepsdynamiek omdat je zowel op als naast de fiets elkaar beter leert kennen en leuke dingen doet.

Smaakt naar meer!?

De kookworkshops die ik afgelopen zomer tijdens de mountainbike reis heb gegeven zijn me heel goed bevallen. Zo goed dat ik in mijn enthousiasme het plan ben gaan delen met gasten op de camping. Met als gevolg dat ik in November bij mensen thuis mijn workshops een vervolg ga geven. Super gaaf en iets waar ik op voorhand geen rekening mee had gehouden. Dat het goed in het concept past in combinatie met de fietsen had ik wel verwacht maar over het geven van workshops bij mensen thuis had ik eigenlijk nooit nagedacht.

Het idee is om mijn kennis die ik de afgelopen jaren in Italië heb opgedaan te gaan delen. De basis is het maken van verse pasta en de technieken hier achter. Dit aangevuld met heerlijke Italiaanse voorgerechten, een huisgemaakt dessert, Italiaanse wijn en de uitleg over dit alles maakt het tot een unieke workshop ‘Italië’. Ik kijk er enorm naar uit om hier aan te beginnen en ben benieuwd hoe het in de praktijk zal zijn om deze workshops bij mensen thuis te geven. Vanaf komende week vind je op mijn website ook meer informatie over dit nieuwe concept.

Nieuwe plannen maken

Sinds 2 weken ben ik weer terug in Nederland en de komende maanden ga ik eens rustig bestuderen wat ik graag wil gaan doen. De focus ligt momenteel op werken om een volgende mooie reis mee te bekostigen begin volgend jaar.

Afgelopen week ben ik op Texel geweest om te kijken of we daar volgend seizoen fiets tours kunnen gaan organiseren. We hebben een mooi stukje gefietst en een eerste brainstorm sessie gehouden. Het geen wat we willen gaan doen is eigenlijk het zelfde als in Italië maar dan op Texel. Wel willen we naast de tour de gasten de mogelijkheid geven om onderweg te genieten van een zelfgemaakte lunch, borrel of om te stoppen voor een lokale Texelse lekkernij. Ik ben blij dat de fietsen me de afgelopen jaren zoveel hebben gebracht en dat we met deze stap ook komend seizoen iets moois te pakken hebben. Het eerste paaltje is dus geslagen, nu verder uitwerken en snel weer die kant op om mooie routes te maken.